Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Tarihi Uzmanı Ömer Bayram, Ege Bölgesinin önemli yayın organlarından olan Yenigün TV’de Ahmet Özsoy’un sorularını yanıtladı.
Bizler meslektaşımız Ömer Bayram’ı 2012’deki kısaca “PES hareketi” olarak isimlendirilen ve sosyal medyada büyük fırtınalar koparan “Bu Kadarına da PES Diyen Astsubaylar” hareketinin aktif bir üyesi olarak tanıdık. Daha sonra kendisinin siyasi kulvarda yürüttüğü başarılı çalışmalarına destek vermeye çalıştık. Ömer Bayram son genel seçimlerde CHP İzmir İkinci Bölge Milletvekili aday adayı olarak siyaset çalışmalarına hız vermişti.
Meslektaşımız Ömer Bayram ile yapılan ve Yenigün TV ile Yenigün gazetesinde yayınlanan bu söyleşiyi sitemize aktarıyoruz. Videosunu ise haberimizin sonundaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz…
Söyleşide Astsubayların özlük haklarıyla ilgili acilen düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Bayram; “Biz tolerans istemiyoruz, biz doğrusunun yapılmasını istiyoruz. Yani, astsubayların göreve başlangıç derecesinin 9/2’ye çekilmesini istiyoruz. Bu konuda mağdur olan 7500 civarında meslektaşımız var. Bu bizim için bir onur meselesidir. 3600 göstergesine sahip olan diğer kurumlarda görev alanlar temsil tazminatını ve görev tazminatını hak ediyorlar. Maalesef TSK’da bu hak astsubaylara verilmiyor.Biz ayrıcalık beklemiyoruz. Biz sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bunların düzeltilmesiyle 200 bin emekli astsubay, 97 bin personel geleceğe güvenle bakacak. Maddi sorunlarımız çözüldüğü zaman meslektaşlarımızın motivasyonları artacaktır ve görevlerine dört elle sarılacaktır diye düşünüyorum” dedi.
İşte o söyleşi;
“97 BİN ASTSUBAYIN HEPSİ ÖMER HALİSDEMİR’DİR”
* 15 Temmuz Darbe Girişimini nasıl yorumluyorsunuz?
Bu ihanet çetesi maalesef Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içerisine sızdı ve bir kalkışma yaptı. Bu kalkışma halkımız ve duyarlı askerler sayesinde sonuçsuz kaldı. Sonuçsuz kalmaya mahkumdu. Bu konudaki endişeleri ve faaliyetleri çok iyi takip ettik. Meslektaşlarımız krizi çok iyi idare ettiler. İhanet çetesinin başarısızlığa uğramasının en büyük nedeni budur. TSK bünyesinde 97 bin astsubay vardır. Bana göre hepsi birer Ömer Halisdemir’dir. Ömer Halisdemirler bugün TSK’nın tüm birimlerindedir. Bundan herkesin emin olmasını isterim.
“OPERASYON ZORUNLU HALE GELDİ”
* Fırat Kalkanı Operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Operasyon aslında bir sonuçtur. Dış politikalarımızdaki yanlışlarımızdan dolayı bu operasyonu yapmak durumunda kaldık. Yaklaşık 120 gündür operasyon sürüyor. Askerlerimizi çetir bir mücadele bekliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri görevini başarıyla yerine getiriyor. Bundan emin olabilirsiniz. Ordumuz her türlü fedakarlığı yapıyor. Bu insanlara gerekli hassasiyeti göstermeliyiz diye düşünüyorum.
“GÖREVE BAŞLANGIÇ DERECESİ 9/2’YE ÇEKİLMELİ”
* Astsubayların özlük hakları ve sorunları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Ahmet Davutoğlu Başbakan iken seçim döneminde “Astsubayların sorunlarını çözeceğim” demişti. Bunu meydanlarda dahi ifade etti. Ama maalesef hiçbir sorunumuz çözülmedi. Biz büro elemanı değiliz. Biz teknik personeliz. Biz tolerans istemiyoruz. Biz doğrusunun yapılmasını istiyoruz. Yani astsubayların göreve başlangıç derecesinin 9/2’ye çekilmesini istiyoruz. Bu konuda mağdur edilen 7500 civarında meslektaşımız var. Bu bizim için bir onur meselesidir.
“AYRICALIK BEKLEMİYORUZ”
3600 göstergesine sahip olan diğer kurumlarda görevli olanlar temsil tazminatını ve görev tazminatını hak ediyorlar. Maalesef TSK’da bu hak astsubaylara verilmiyor. Dediğim gibi biz ayrıcalık beklemiyoruz. Biz sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bunların düzeltilmesiyle 200 bin emekli astsubay, 97 bin personel geleceğe güvenle bakacak. Maddi sorunlarımız çözüldüğü zaman meslektaşlarımızın motivasyonu artacak ve görevlerine dört elle sarılacaktır diye düşünüyorum.
“SİYASİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ.”
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanımız geçtiğimiz günlerde Ankara’da Bakanımız Fikri Işık ile bir araya geldi. Umarım bir an önce sorunlarımız çözüme kavuşur. Biz çözüm noktasında katkı vermeye hazırız. Bizim haklılığımızı herkesin görmesini istiyoruz. Dolayısıyla sıkıntılarımızı her platformda anlatmaya çalışıyoruz. Siyasilerden bu noktada yardım talep ediyoruz. Sorunlarımızın çözüleceğine inanıyorum.
“ŞEHİTLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILIYOR”
* CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Şehitler arasında ayrımcılık yapılıyor” çıkışını nasıl yorumluyorsunuz?
Evet, maalesef şehitlerimiz arasında ayrımcılık yapıldı. Hiçbir ayrım yapmıyoruz dediler ama ayrımcılık yapıyorlar. Şehit ve gazi yakınlarıyla ilgili ayrımcılık yapılması çok yanlış. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bunu geçtiğimiz günlerde ifade etti. Bugüne kadar binlerce askeri personel şehit düştü. Siz aynı hakları bu insanların yakınlarına veriyor musunuz? Maalesef bu hak onlara verilmiyor. “Biz maaş alıyoruz ve ölmeyi hak ediyoruz” gibi bir durum oluşuyor. Dolayısıyla biz kanunun yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Biz maaş için değil, vatan sevgisi için görev yapıyoruz. Bu noktada sayın Kılıçdaroğlu’na katılıyorum ve onun yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
“LOZAN, BU ÜLKENİN TAPUSUDUR”
* Bir Cumhuriyet Tarihi Uzmanı olarak Lozan Antlaşmasının tartışmaları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Lozan Antlaşması o günün o şartları itibariyle çok değerli bir antlaşmadır. Lozan Antlaşması ile elde edilen kazanımlara bakınca bunun değeri daha iyi anlaşılıyor. Antlaşma, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşmasını itibarsızlaştırmaya çalışmak çok yanlıştır. Bu zafer en büyük imkansızlıklara rağmen kazanıldı. Her şeyi bir kenara bırakın, kapitülasyonların kaldırılması bile başlı başına bir zaferdir. Meseleyi tarih bilgisi çerçevesinde değerlendirmeliyiz.
(Doğukan Fikri Fidan – Yenigün TV)
Söyleşinin videosunu izlemek için TIKLAYINIZ
Yayına Yayına Hazırlayan : Mustafa AYTAR